IES Puig de Sa Font

Carrer de Sa Conillera nº 2, 07550 Son Servera
Tel.: 971 817 396 Fax: 971 567 516 Email: iespuigdesafont@educaib.eu

LLIBRES DE TEXT ELECTRICITAT 2016/17

1r curs

INSTALACIONES ELÉCTRICAS Y DOMÓTICAS

Editorial: Paraninfo

ISBN: 978-84-283-3544-7

Autor: Julian Rodríguez Fernández

 

EQUIPOS ELÉCTRICOS Y ELECTRÓNICOS

Editorial: Paraninfo

ISBN: 978-84-283-3545-4

Autor: Julian Rodríguez Fernández

 

 

2n curs

INSTALACIÓN Y MANTENIMIENTO DE REDES PARA TRANSMISIÓN DE DATOS.

Editorial: Paraninfo

ISBN: 978-84-283-3565-2

Autor: Isidoro Berral Montero

 

Díptic informatiu FPB Electricitat i Electrònica

Requisits, sortides, mòduls i tota la informació referent al cicle de FPB Electricitat i Electrònica.

Attachments:
Download this file (DIPTIC.pdf)DIPTIC.pdf1149 Kb

Automatismes

Un dels temes on els alumnes han gaudit més, ha estat, automatismes industrials. En aquest tema els alumnes havien de preparar el seu taulell amb canaleta perforada i carril Din, per així poder instal·lar amb facilitat els elements que intervenen en l'automatisme.

S'entén com un automatisme, tota seqüència o conjunt de instruccions, que no necessita agents externs que intervenguin en el seu procés de funcionament i treball, és a dir, un automatisme és capaç de començar i acabar un treball per si sol, de forma constant i sistemàtica.

El grau de dificultat per dissenyar un automatisme, és directament proporcional a la quantitat de instruccions que se li vol donar. Es pot muntar un automatisme senzill com l'arrancada directe d'un motor de petita potència o anar complicant el muntatge i acabar fent una obertura automàtica d'unes barreres, utilitzant finals de carrera, temporitzador, sensor fotoelèctric, telerruptor, etc...

Els alumnes de FPB Electricitat i Electrònica de l'IES Puig de sa Font, han realitzat durant el curs una sèrie d'automatismes que han anat augmentant el nivell de dificultat.

 

  • Aturada marxa d'un motor monofàsic.
  • Inversor de gir d'un motor trifàsic.
  • Inversor de gir d'un motor monofàsic.
  • Boies de nivell.
  • Arrancador estrella-triangle.
  • Inversor estrella-triangle.
  • Obertura i tancament de barreres.

FOTOS

 

 

Torna a l'Índex.

Electrònica.

Un dels mòduls que els alumnes de FPB Electricitat i Electrònica han estudiant ha estat <<Equips elèctrics i electrònics>>. En aquest mòdul s'ha aprés a identificar i anomenar les principals característiques dels components passius i actius que es troben habitualment en quasi tots els circuits electrònics.

 

Les plaques Protoboards han format constantment part de les classes d'electrònica, realitzant amb elles múltiples pràctiques. La utilització d'aquest material ha permès als alumnes muntar i desmuntar els components electrònics fins arribar a familiaritzar-se amb ells.

 

Una vegada que els alumnes van dominar les pràctiques bàsiques, es disposaren a treballar amb circuits impresos(PCB). La primera passa va ser dissenyar els diferents circuits sobre el paper mil·limetrat, llavors es va transferir a la placa verge de fibra de vidre, aquesta placa la van submergir dins una barreja química per tal d'atacar el coure sobrant, deixant intactes les pistes que prèviament havien marcat. Una vegada acabat aquest procés es disposaren a inserir i soldar tots els components.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exemples de circuits realitzats pels alumnes de FPB Electricitat i Electrònica de l'IES Puig de sa Font:

Circuit pont rectificador estabilitzat.

 

LED intermitent amb un CI 555.

 

Links interessants:

 www.xtec.cat/~ccapell/ Web educativa de Celestí Capell, ofereix als usuaris un sistema d'aprenentatge basat amb els recursos visuals i l'experimentació, una web molt engrescadora. Una de les eines que més han utilitzat els alumnes FPB Electricitat i Electrònica de l'IES Puig de sa Font ha estat l'oscil·loscopi virtual. Vos ho recomanen.

Tornar a l'Índex.

 

 

 

 

 

Zelio Logic

El Zelio Logic és un relé intel·ligent programable, tant per blocs de funcions com per diagrames de contactes. Aquesta senzilla màquina, ens permet controlar sistemes d'il·luminació, control d'accessos, petits sistemes de climatització, etc...

Arribar a dominar el llenguatge de programació del Zelio, era un dels objectius que els alumnes FPB d'Electricitat i Electrònica de l'IES Puig de sa Font havien acordat aprendre a l'inici del curs. Durant la tercera avaluació els alumnes han aconseguit dominar aquest llenguatge de programació arribant a dissenyar funciones molt complicades.

Per treballar i veure les aplicacions que el relé Zelio logic és capaç de desenvolupar, els alumnes van fabricar un estant. El disseny i la programació han estat realitzats completament pels alumnes de FPB d'electricitat i Electrònica de l'IES Puig de sa Font.

 

Torna a l'Índex.

 

 

 

Vídeo promocional FPB Electricitat i Electrònica

Mostra de la feina que han fet els alumnes de FPB electricitat i electrònica, durant el curs 2014/2015.